lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Szkolny napoleonek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Napoleonka nauczyłam sie robic w szkole średniej-stąd jego nazwa "szkolny":)

Szkolny napoleonek

Składniki:

Szkolny napoleonek

 

  • CIASTO:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąki-ile ciasto pochłonie-ok.0,5 kg
  • MASA:
  • 1 margaryna
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 l mleka
  • 1 paczka herbatników

 

Sposób przygotowania:

Szkolny napoleonek
CIASTO: z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 15 min do lodówki,po wyjęciu z lodówki dzielimy na 3 rowne czesci i pieczemy. ciasto nalezy bardzo dokładnie i cieniutko rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem blaszce.Piec(160stopni) każde po ok 25 min-aż sie zrumieni. MASA: Większą część mleka zagotować, dodać mararynę i cukier.Budyń i mąkę wymieszać z resztą mleka i wlać na gotujące sie mleko. Herbatniki pokruszyć. przekladac ciasto wg schematu: CIASTO-MASA-CIASTO-MASA-CIASTO-MASA-POKRUSZONE HERBATNIKI. Ciasto musi poleżeć jeden dzień aby stało się mieciutkie.Smacznego!