Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sznycle cielęce w pomidorach po węgiersk

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ziemniakami z wody lum ryżem na sypko.

Sznycle cielęce w pomidorach po węgiersk

Składniki:

Sznycle cielęce w pomidorach po węgiersk

 

  • 6 sznycli cielęcych
  • 8 dag smalcu wieprzowego
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sznycle cielęce w pomidorach po węgiersk
Mięso umyć i osuszyć. Posolić i obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim sznycle z obu stron na jasnobrązowy kolor. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Z pozostałego po smażeniu tłuszczu i 3 łyżek mąki przygotować złotą zasmażkę. Rozprowadzić sokiem pomidorowym. Podprawić solą, cukrem i pieprzem. Zagotować. Do sosu włożyć wcześniej obsmażone sznycle. Dusić do miękkości mięsa.