kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Sznycle z sosem miodowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kolejne danie z miodkiem :)

Sznycle z sosem miodowym

Składniki:

Sznycle z sosem miodowym

 

  • 4 cienkie sznycle wieprzowe-takie po 12 dkg każdy
  • 50 dkg marchewki
  • 40 dkg małych cebulek
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 200g kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • szczypta startej skórki cytrynowej
  • tarta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • cytryna w plasterkach

Sposób przygotowania:

Sznycle z sosem miodowym
2 cebule kroimy na ćwiartki, marchewkę kroimy w plasterki i gotujemy je razem w małej ilości osolonej wody.Odcedzamy i miksujemy na puree.Resztę cebulek dzielimy na połówki.Siekamy natkę pietruszki.Jajka mieszamy ze śmietaną,doprawiamy gałką muszkatołową,solą,pieprzem.Wsypujemy natkę pietruszki.Wszystko dodajemy do puree.Bierzemy 8 foremek o pojemności 125 ml i smarujemy je tłuszczem,posypujemy bułka tartą i napełniamy puree.Pieczemy 40 minut w 200*C.Karmelizujemy cukier,podlewamy octem.Dodajemy połówki cebuli i dusimy 15 minut.Sznycle przekrajamy na połowę,smażymy je na maśle po 8 minut z każdej strony.Doprawiamy solą i pieprzem.Zdejmujemy mięso z patelni i póki puree się nie upiecze to zawijamy je sobie w folię aluminiową.Tłuszcz ze smażenia mięsa mieszamy z miodem i 1/2 szklanki wody.Wrzucamy skórke z cytryny i wlewamy sok z cytryny.Zagotowujemy.Doprawiamy do smaku.Podajemy puree marchewkowe,sznycle isos,udekorowane plasterkami cytryny.Smacznego!!!

Tagi:

jajko tarta jajka