marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Sznycle zapiekane z szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pomysł na niedzielny obiad wraz z rodziną.

Sznycle zapiekane z szynką

Składniki:

Sznycle zapiekane z szynką

 

  • 8 cienkich sznycli cielęcych (40 dag)
  • 10 dag szynki (w plasterkach)
  • pół pęczka bazylii
  • 5 dag utartego żółtego sera
  • 4 łyżki oliwy
  • cytryna
  • 250 ml mleka

 

Sposób przygotowania:

Sznycle zapiekane z szynką
Mięso umyć, osuszyć . Każdy sznycel lekko rozbić między dwoma płatami foli spożywczej. Mięso skropić sokiem z cytryny, posypać sola oraz pieprzem. Obsmażyć je na rozgrzanej oliwie (po 3 minuty z każdej strony). W rondelku stopić masło(ostrożnie, bo masło łatwo sie przypala i ciemnieje), wsypać 2 łyżki mąki i mieszając, zasmażyć na biało. Powoli wlewać mleko i mieszając, zagotować. Sos beszamelowy doprawić gałka muszkatołową, solą oraz pieprzem i wymieszać ze startym żółtym serem. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania ułożyć sznycle, przekładając je plasterkami szynki oraz listkami bazylii. Wierzch potrawy polać beszamelowym sosem i zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z ryżem, makaronem oraz kolorowymi surówkami.

Tagi:

sery ser szynka