Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Szpajza cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny deser z wywodzący się z okolic śląska. Wykonuje się go z kurzych jaj. Prosty a zarazem bajecznie smaczny.

Szpajza cytrynowa

Składniki:

Szpajza cytrynowa

Sposób przygotowania:

Szpajza cytrynowa
Żelatynę rozmieszać w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić. Do żółtek dodać cukier i zmiksować do białości. Połączyć z sokiem i startą skórką cytrynową.

Białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli) i delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Powoli wlać żelatynę i dokładnie rozmieszać.

Całość przełożyć do pucharków/szklaneczek/miseczek i schłodzić w lodówce (do stężenia).

Tagi:

jajka jajko