Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szparagi Chantilly

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szparagi umyć, odciąć stwardniałe dolne końce, obrać z włóknistej

Szparagi Chantilly

Składniki:

Szparagi Chantilly

 

  • 600 g szparagów
  • 3 łyzki tartego chrzanu
  • 4 listki zielonej sałaty
  • 2/3 szkl śmietanki kremowej
  • natka pietruszki
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Szparagi Chantilly
Szparagi umyć, odciąć stwardniałe dolne końce, obrać z włóknistej skórki, włożyć do zimnej wody aby nie sczerniały. Następnie związać w pęczki, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru, ugotować pod przykryciem. Po ugotowaniu wyjąć, osączyć, pokrajać na kawałki dł 3-4 cm. Śmietankę oziębić, ubić dodając pod koniec ubijania cukier, wymieszać z chrzanem, szparagami i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku, ułożyć na szklanych talerzykach i udekorować listkami sałaty.