krysia50

krysia50

Kucharz
[Przepisów: 15]

Szparagi duszone.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne , delikatne w smaku szparagi.

Szparagi duszone.

Składniki:

Szparagi duszone.

 

  • 1 kg szparagow
  • 1 lyzka maki
  • 5 dag masla
  • 2 lyzeczki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • sol
  • peczek posiekanej drobniutko natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Szparagi duszone.
Szparagi oskrobaci pokroic na 3 cm czesci.Odrzucic łykowate czesci . Zalac litrem wrzacej wody i obgotowac10 minut.Odcedzamy i odsaczamy.Maslo rozpuszczamy w rondlu i dodajemy szparagi . Dusimy na malym ogniu. Po 10 minutach oproszamy maka potrzasajac rondelkiem. Nastepnie wlewamy zimne mleko, dodajemy cukier , sol i dalej dusimy . Kiedy szparagi beda miekkie wykladamy na ogrzany polmisek.Powstaly sos w rondelku zaciagamy roztrzepanymi zoltkami i dodajemy posiekana natke pietruszki . Polewamy na polmisku sosem szparagi.