Habibi & Cats

Habibi & Cats

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 203]

Szparagi duszone z cukinią i antonówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taka jarzynka jest smacznym dodatkiem do ryby, wątróbki drobiowej albo grillowanej piersi kurczaka lub indyka. Antonówkę można zastąpić jabłkiem Granny Smith albo szarą renetą.

Szparagi duszone z cukinią i antonówką

Składniki:

Szparagi duszone z cukinią i antonówką

 

Sposób przygotowania:

Szparagi duszone z cukinią i antonówką
Cebulę czosnkową posiekać, zeszklić na maśle klarowanym (można dolać nieco oleju), doprawić solą, pieprzem i mielonym lliściem laurowym.

Szparagi umyć, osączyć, odłamać twardsze końcówki łodyg - resztę obrać, pokroić w krążki.

Młodą cukinię pokroić w kostkę razem ze skórką (ale można też obrać), a gniazdo nasienne pozostawić jeśli nie ma wykształconych twardych dużych pestek i też pokroić.

Jabłko obrać, pokroić w kosteczkę podobną do cukinii.

Warzywa i jabłko dodać do zeszklonej cebuli i smażyć kilka minut mieszając.

Dodać imbir, sól czosnkową oraz tymianek - podlać kilkoma łyżkami wody, nakryć dopasowaną pokrywką i poddusić. Warzywa powinny pozostać jędrne.

Całość doprawić białym pieprzem i ew. solą, posypać świeżym tymiankiem cytrynowym.

Podawać jako dodatek do drugiego dania albo jako przekąskę (np. na lekką kolację) z dodatkiem świeżej bagietki.