Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na szparagi

Szparagi na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

sezon na szparagi trwa! to pyszne warzywo więc zapraszam :-)

Szparagi na szybko

Składniki:

Szparagi na szybko

 

 

Sposób przygotowania:

Szparagi na szybko
Szparagi opłukać, przyciąć lekko końce - jeśli są cienkie, młodziutkie to nie trzeba ich obierać! Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać. W rondlu rozpuścić masło, włożyć szparagi, wymieszać aby pokryły się cieniutką warstewką tłuszczu, oprószyć 1-2 szczyptami cukru i podlać 3-5 łyżkami wody. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, 2-3 min. i sprawdzić czy zmiękły - jeśli nie to poddusić jeszcze chwilę (czas zależy od grubości szparagów, ale mają być jędrne!). Gotowe szparagi oprószyć lekko solą i pieprzem, wyłożyć porcje na talerze, posypać posiekanym jajkiem i koperkiem. Szybko, smacznie i efektownie.