SUPERPRZEPIS

Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim

  • 2
  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim Więcej zdjęć (5)

Lekko cytrynowe, z otrębową kruszonką, aromatyczne od pietruszki zerwanej prosto z przydomowego ogródka, wzbogacone charakterystycznym smakiem sera bałkańskiego- to moja propozycja na smaczne i zdrowe zielone szparagi. Zapraszam.

Składniki:

Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim

 

  • Składniki:
  • pęczek szparagów
  • duża garść drobno posiekanej pietruszki
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • odrobina świeżo startego imbiru
  • łyżka otrąb owsianych
  • łyżka oleju rzpekaowego
  • sól do smaku
  • garść pestek słonecznika
  • 100 g sera bałkańskiego

 

Sposób przygotowania:

Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim
Szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego (tych zielonych nie trzeba obierać, wystarczy odłamać jedynie zdrewniałą część). Dodajemy do nich łyżkę oleju i sól do smaku, posiekaną pietruszkę, pestki słonecznika, skórkę z cytryny oraz starty imbir. Posypujemy łyżką otrąb owsianych. Dobrze mieszamy. Rozkruszamy ser bałkański. Wstawiamy do piekarnika- funkcja termoobieg 180 stopni, 45-50 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od grubości i jakości szparagów- młodsze i cieńsze potrzebują mniej czasu. Smacznego!
Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim
Etap 1 Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim - przygotowane szparagi skrapiamy olejem
Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim
Etap 2 Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim - dodajemy skórkę z cytryny
Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim
Etap 3 Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim - dosypujemy otręby
Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim
Etap 4 Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim - dodajemy ser bałkański