AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Szparagi w cieście francuskim

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Białe szparagi owinięte serem żółtym i szynką dojrzewającą, schowane pod chrupiącym ciastem francuskim, szybkie i smaczne danie.

Szparagi w cieście francuskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szparagi w cieście francuskim

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pęczek białych szparagów
  • około 8 plastrów żółtego sera
  • około 8 plastrów szynki dojrzewającej lub innej
  • 1 jajko ( roztrzepane do posmarowania)
  • sezam

Sposób przygotowania:

Szparagi w cieście francuskim
Białe szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i umyć. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, mniej więcej wychodzi 8.

Na każdy kwadrat położyć plaster sera żółtego, następnie szynkę dojrzewającą (ewentualnie może być inna) i na nią po dwa lub trzy szparagi. Skleić ze sobą rogi ciasta, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Tak przygotowane szparagi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec przez 20 minut.
Szparagi w cieście francuskim
przygotowane w ten sposób szparagi, zostały ułożone na blaszce i powędrują do piekarnika na 20 minut
Szparagi w cieście francuskim
I już gotowe, wyjęte z piekarnika. Szparagi w złocistym ciescie