SUPERPRZEPIS

Szparagi w cieście pietruszkowym

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Szparagi w cieście pietruszkowym

Mocno zielone szparagi z nutą pietruszki. Według mojej rodziny - lepsze niż gotowane w wodzie, podane bez niczego. Polecam!

Składniki:

Szparagi w cieście pietruszkowym

 

 

 

 

 

  • 1 pęczek pietruszki

 

  • sól, cukier, pieprz

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szparagi w cieście pietruszkowym

Pietruszka pokrojona w wysokim naczyniu przed miksowaniem

Szparagi w cieście pietruszkowym

Pietruszkę kroję nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję mleko, mąkę, jajko, sól, pieprz. Całość miksuję blenderem na gładką masę. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut.

Szparagi białe obrane i ugotowane w osolonej wodzie

Szparagi w cieście pietruszkowym

Szparagi obieram i gotuję z dodatkiem soli i cukru do miękkości, ale żeby nie były rozgotowane.

Boczek wędzony pokrojony i przesmażony na patelnii

Szparagi w cieście pietruszkowym
Boczek wędzony pokrojony i przesmażony na patelni

Boczek kroję w kostkę i przesmażam.

Naleśniki zanurzone w cieście naleśnikowym pietruszkowym

Szparagi w cieście pietruszkowym

Ciasto wylewam na głęboki talerz i każdą szparag w nim zanurzam. Układam na patelni na rozgrzanym maśle. Przesmażam z każdej strony. Szparagi podaję z boczkiem.