Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Szparagi w sosie jogurtowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Naprawdę wypróbowany sposób na przyrządzenie szparagów. Bardzo dobrze smakują z gorącymi tostami z bułki:)

Szparagi w sosie jogurtowym

Składniki:

Szparagi w sosie jogurtowym

 

  • 2 pęczki szparagów zielonych
  • 1/2 litra naturalnego jogurtu
  • 1/4 szklanki śmietany 12 %
  • 10-15 dag. pomidorków czerwonych i żółtych [ winogronowych]
  • 10 dag. orzeszków cedrowych lub nerkowca
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Szparagi w sosie jogurtowym
Szparagi ugotować. Kilka (4-6) ugotowanych szparagów zmiksować. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Orzeszki zrumienić na suchej patelni. Jogurt, śmietankę i zmiksowane szparagi starannie wymieszać. na patelni rozgrzać dwie łyżki stołowe oliwy, dodawać czosnek, lekko podsmażyć i dodać ugotowane wcześniej szparagi. Polać sosem szparagowo-jogurtowym, mocno zagrzać, ale nie zagotować! Podawać natychmiast z pomidorami, posypać zrumienionymi orzeszkami.