gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Szparagi w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowane szparagi w sosie musztardowym podaję jako dodatek do obiadu. Polecam - fajnie smakują.

Szparagi w sosie musztardowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szparagi w sosie musztardowym

szparagi

  • pęczek szparagów
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

sos musztardowy

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 50 ml śmietanki 12%
  • 1-1,5 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

Szparagi w sosie musztardowym
Szparagi obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzamy.

Wodę zagotowujemy z kostką rosołową, po czym dodajemy musztardę, mieszamy. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietanką. Doprowadzamy do wrzenia i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Szparagi (gorące) wykładamy na półmisek i polewamy sosem.
Szparagi w sosie musztardowym
Szparagi dokładnie obieramy i płuczemy..
Szparagi w sosie musztardowym
Do bulionu dodajemy musztardę, mieszamy.