Jak zrobić szparagi w szynce?

  • 2

Szparagi w szynce można przygotować z różnych wędlin: szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej czy nawet konserwowej. Podaje się je na gorąco i zimno.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić szparagi w szynce?
fot. Fotolia
Białe szparagi są delikatniejsze w smaku, jednak wymagają dłuższej obróbki – gotuje się je około 15 minut. Zielone szparagi przygotowuje się w 3 minuty i nie trzeba ich wcześniej obierać.

Jak zrobić białe szparagi w szynce parmeńskiej?

Szynka parmeńska to rodzaj surowej, podsuszanej wędliny. W porównaniu do innych szynek ma mniejszą zawartość soli, jest też łagodniejsza i słodsza w smaku. Doskonale nadaje się do przygotowania szparagów w szynce:
  • szparagi zawiń w plaster szynki parmeńskiej,
  • skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny,
  • posyp startym parmezanem,
  • zapiekaj w piekarniku przez kwadrans.

Jak zrobić szparagi w szynce szwarcwaldzkiej?

Szynka szwarcwaldzka to surowa, wędzona na zimno wędlina. Dzięki wędzeniu na specjalnym dymie, który wytwarza się z mieszanki szyszek, szynka ma charakterystyczny smak i kolor ciemnego burgundu. Doskonale smakuje ze szparagami. Oto, jak przygotować danie:
  • szparagi podgotuj 5 minut,
  • zawiń je w cienkie plastry szynki – główka powinna wystawać,
  • posyp tymiankiem, pieprzem, polej oliwą z oliwek,
  • zapiecz przez 15 minut.

Jak zrobić szparagi konserwowe w szynce?

Szynka konserwowa to inaczej szynka parzona niewędzona. Nie ma dymnego aromatu, ale za to podczas jej przygotowywania używa się wielu różnych przypraw, które wzbogacają smak. Szparagi w szynce konserwowej nie potrzebują zapiekania, ale nie mogą to być świeże warzywa, a konserwowe ze słoika. Postępuj następująco:
  • plasterki szynki posmaruj majonezem,
  • połóż szparaga na części posmarowanej majonezem,
  • zawiń całość w rulonik.