szparagi z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

szparagi inaczej - tak uduszone zachowuja wiekszosc witamin

szparagi z patelni

Składniki:

szparagi z patelni

 

  • pol kg szparagow
  • lyzka oliwy
  • troszeczke masla
  • skorka i sok z malej pomaranczy
  • lyzeczka ziaren kolendry (niekoniecznie)
  • sol
  • swieze ziola (pietruszka,bazylia,tymianek)

Sposób przygotowania:

szparagi z patelni
szparagi obrac ( gore cieniutko,dol troche grubiej),odciac koncowki,pokroic na 3 - 4 kawalki ktore nastepnie przecinmy na pol wzdloz;
na duzej patelni rozgrzac oliwe z maslem ( nie za mocno ),wrzucic szparagi, posolic,podlac sokiem z pomaranczy,dodac kolendre i skorke pomaranczowa,przykryc pokrywka i dusic ok 5 min,tak zeby pozostaly troche chrupiace;posypac ziolami i podawac do miesa,ryby czy chocby pyrek z koperkiem i sadzonego jajka albo do risotto

wazne,zeby szparagi byly naprawde swieze bo tylko takie warto kupowac (musza skrzypiec przy pocieraniu o siebie)