zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Szparagi z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Cudowne szparagi, sezon na nie krótki, więc korzystajmy póki czas i kombinujmy ze smakami i zajadajmy ile się da!

Szparagi z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szparagi z pieczarkami

 

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 25 dag pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • sól i pieprz cytrynowy wg smaku

 

Sposób przygotowania:

Szparagi z pieczarkami
Szparagi myję, odłamuję twarde/zdrewniałe końcówki i kroję na mniejsze kawałki, „łebki" zostawiam dłuższe. Pieczarki obieram, przepłukuję, odsączam porządnie z wody.

W rondlu rozpuszczam masło, wrzucam posiekany drobniutko czosnek, następnie pieczarki i szparagi, dodaję sos sojowy, sos Worcester, pieprz cytrynowy i wszystko przesmażam mieszając około 5 – 6 minut.

Szparagi i pieczarki mają być chrupkie, wtedy są najsmaczniejsze. Na koniec można posolić jeśli jest taka potrzeba.

Tak przygotowane szparagi, można zajadać same, lub podać z jajkiem sadzonym. W oryginale były podane na grzance:)



*przepis autorstwa bahusa, z moimi modyfikacjami.
Szparagi z pieczarkami
wszystko przesmażam mieszając około 5 – 6 minut. Szparagi i pieczarki mają być chrupkie
Szparagi z pieczarkami
Tak przygotowane szparagi, można zajadać same, lub podać z jajkiem sadzonym.