kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szparagi z pistacjowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Propozycja smacznej i lekkiej przystawki lub warzywnego dodatku do dania głównego. Łaczy w sobie chrupiące pistacje, aromatyczną bazylię i sezonowe szparagi.

Szparagi z pistacjowym pesto Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szparagi z pistacjowym pesto

 

  • (na 3 porcje)
  • 500g białych szparagów
  • Sól
  • Łyżka cukru
  • 3 łyżki obranych pistacji bez łupi
  • 3 łyżki parmezanu startego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • Ząbek czosnku
  • 6-8 gałązek świeżej bazylii

 

Sposób przygotowania:

Szparagi z pistacjowym pesto
Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżki cukru. Odsączamy. Pistacje obieramy z łupin, parmezan ścieramy. Pistacje, ser, liście bazylii, obrany ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek umieszczamy w misie miksera i miksujemy tak aby uzyskać masę z wyraźnymi kawałkami orzechów (nie na gładko). Szparagi wykładamy na talerze a ich wierzch nakładamy pistacjowe pesto. Dekorujemy listkiem bazylii.
Szparagi z pistacjowym pesto
Pistacje, ser, liście bazylii, obrany ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek umieszczamy w misie miksera.
Szparagi z pistacjowym pesto
Składniki na pesto miksujemy tak aby uzyskać masę z wyrażnymi kawłkami orzechów (nie na gładko).