kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sezon szparagowy w pełni warto więc przygotować to smaczne warzywo zapiekane pod beszamelem z dodatkiem salami. Tak podane stanowią świetny dodatek do obiadu lub też samodzielne danie.

Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem

Składniki:

Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem

podstawowe

Sposób przygotowania:

Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem

1

Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem
Każdego szparaga owijamy plasterkiem salami i układamy w naczyniu żaroodpornym.

W wysokim garnku zagotowujemy wodę z sola i cukrem. Szparagi obieramy, związujemy i gotujemy pionowo przez 7-8 minut. Odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Każdego szparaga owijamy plasterkiem salami i układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym.

2

Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem
roztapiamy masło i dosypujemy mąkę. Dokładnie rozrabiamy.

W małym garnku roztapiamy masło i dosypujemy mąkę. Dokładnie rozrabiamy.

3

Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem
Cały czas mieszając dolewamy mleko a następnie doprawiamy do smaku.

Cały czas mieszając dolewamy mleko a następnie doprawiamy do smaku. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy.

4

Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem
Polewamy sosem a na wierzch ścieramy żółty ser.

Polewamy beszamelem. Na wierzch ścieramy żółty ser.

5

Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem
trzeba zapiec w 180 stopniach C przez 20-25 minut.

Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20-25 minut.