Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Szparagi z sosem jajecznym, szynką i ziemniakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie które jest w północnych Włoszech w sezonie szparagowym numerem 1. Dobre, lekko strawne, łatwe w przygotowaniu.

Szparagi z sosem jajecznym, szynką i ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi z sosem jajecznym, szynką i ziemniakami

 

  • szparagi białe 6szt
  • szparagi zielone 4 szt
  • 2 jajka
  • 2-3 ziemniaki młode
  • łyżka masła klarowanego
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka majonezu
  • 3 plastry dobrej szynki gotowanej lub wędzonej

Sposób przygotowania:

Szparagi z sosem jajecznym, szynką i ziemniakami
Gotujemy jajka na twardo. Studzimy i obieramy, po czym kroimy w małą kosteczkę, dodajemy jogurt, majonez, sól i pieprz,ocet, mieszamy i odstawiamy.

Szparagi obieramy, białe po całości a zielone na końcach. Odcinamy końcówki, gdyż są one bardzo zdrewniałe. Gotujemy wodę na szparagi z solą, cytryną i masłem.

W między czasie wstaw młode ziemniaki, gdy będą w połowie miękkie, wrzuć szparagi do wrzącej wody, najpierw białe na 6-7 minut, a potem zielone na kolejne 5-6 minut. Po tym czasie powinny już być dobre. Dla pewności przekrój jednego i jak jest miękki, zakończ gotowanie.

Do odcedzonych ziemniaków dodaj koperek. Na talerz kolejno wykładaj ziemniaki, szparagi, szynkę i sos jajeczny. Szparagi posyp parmezanem i polej łyżką klarowanego masła. Szczypiorkiem posyp sos jajeczny. Smacznego.
Szparagi z sosem jajecznym, szynką i ziemniakami
Szparagi obierz, białe po całości a zielone na końcach
Szparagi z sosem jajecznym, szynką i ziemniakami
Do ugotowanych i posiekanych dodaj jogurt, majonez, ocet i przyprawy
Szparagi z sosem jajecznym, szynką i ziemniakami
do ugotowanych młodych ziemniaków dodaj posiekany koperek
Szparagi z sosem jajecznym, szynką i ziemniakami
na talerz wykładaj ziemniaki, szparagi, szynkę i sos jajeczny