kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

szparagi z szynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pachnące, maślane szparagi z rulonikami z szynki

szparagi z szynka

Składniki:

szparagi z szynka

 

  • opakowanie szparagów- cienkich-:) i świeżych
  • 10 dag dobrego masła
  • 10 plasterków szynki dojrzewającej
  • pół kieliszka białego wina
  • sól, biały pieprz
  • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

szparagi z szynka
Szparagi obieramy, usuwamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wino, pieprz i redukujemy przez 5 minut. Na powstały sos ostrożnie wkładamy odsączone szparagi, polewamy je również z góry i chwilkę dusimy potrząsając patelnia. Z szynki robimy ruloniki, układamy na półmisku na zmianę ze szparagami.