góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Szparagi z szynką w sosie beszamel

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

sezon na szparagi dobiega końca, czas rozkoszować się ich smakiem

Szparagi z szynką w sosie beszamel

Składniki:

Szparagi z szynką w sosie beszamel

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szparagi z szynką w sosie beszamel
Szparagi oczyścić, obcinając zdrewniałe końce, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzić, wodę pozostawić do sosu.
Zawijać szparagi w plastry szynki, biorąc po dwie sztuki na każdy rulonik.
Przygotować sos: w rondelku rozgrzać mało, dodać mąkę i mieszając leciutko zrumienić. Do zasmażki dolać mleko, zagotować. Powstałą zawiesinę rozcieńczyć wywarem z gotowania szparagów, do konsystencji gęstej śmietany. Przyprawić pieprzem, gałką i cukrem.
Ruloniki szparagowe zalać w naczyniu żaroodpornym sosem, posypać startym serem i zapiec w piekarniku.