Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Szparagi zapiekane z dorszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

lekki, aromatyczny i zdrowy zestaw - szparagi z zapiekanym dorszem pod pistacjową pierzynką

Szparagi zapiekane z dorszem

Składniki:

Szparagi zapiekane z dorszem

 

  • Sposób na szparagi:
  • Składniki:
  • · pęczek szparagów
  • · duża garść drobno posiekanej pietruszki
  • · skórka otarta z jednej cytryny
  • · odrobina świeżo startego imbiru
  • · łyżka otrąb owsianych
  • · łyżka oliwy
  • · sól do smaku
  • Sos do szparagów:
  • Składniki:
  • · 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • · 2 łyżki fety light
  • · szczypta soli
  • · duża szczypta posiekanej pietruszki
  • FILETY Z DORSZA ZE SKÓRKĄ
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Szparagi zapiekane z dorszem
Sposób na szparagi: Szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego (tych zielonych nie trzeba obierać, wystarczy odłamać jedynie zdrewniałą część). Dodajemy do nich łyżkę oliwy i sól do smaku, posiekaną pietruszkę, skórkę z cytryny oraz starty imbir. Posypujemy łyżką otrąb owsianych. Dobrze mieszamy. Wstawiamy do piekarnika- funkcja termoobieg 180 stopni, 20-25 minut. Sos do szparagów: Składniki dokładnie mieszamy (do rozdrobnienia sera świetnie nadaje się zwykły widelec) i przekładamy do miseczki.Dorsz pod pierzynką z pesto z pistacji i suszonych pomidorów Dorsza ze skórką pieprzymy i solimy, dzielimy na zgrabne kawałki. Pieczemy w brytfance w piekarniku- funkcja termoobieg, 180 stopni, 20-25 minut - w zależności od wielkości kawałków. Należy uważać, żeby nie wysuszyć ryby. Przygotowujemy pistacjowe pesto.Na upieczonego dorsza wykładamy pesto. Podajemy ze szparagami i sosem z sera feta.Smacznego!