Strona główna Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym

Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym

Dania « poprzedni | następny »
Termar - autor przepisu Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym  offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 358
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

W zimie możemy użyć fasolkę szparagową z przetworów lub mrożoną.


trudność: łatwe
czas:

Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym - SKŁADNIKI:

  • fasolka szparagowa 50-60 dag
  • tłuszcz 3-4 dag
  • mąka 3-4 dag
  • cebula 3 dag
  • pomidory 25-30 dag
  • mortadela 25-30 dag
  • koperek
  • sól
  • cukier (niekoniecznie)

Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym - PRZYGOTOWANIE:

Pomidory myjemy, kroimy na cząstki i dusimy w niewielkiej ilości wody (2 łyżki). Gdy są miękkie miksujemy lub przecieramy je przez sito. Fasolkę szparagową, po oczyszczeniu i umyciu kroimy na kawałki długości 2—3 cm i gotujemy w małej ilości wody, gotujemy do miękkości. Drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na tłuszczu (nie rumienimy), dodajemy mąkę, przesmażamy, rozprowadzamy rozgotowanymi przetartymi pomidorami, wlewamy do fasoli i mieszając razem zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru (lub bez cukru) i posiekanym koperkiem. mortadelę myjemy, obieramy z osłonek, kroimy w grubą kostkę lub w paseczki, wkładamy do fasoli i podgrzewamy przez 3—4 min. Tak przyrządzoną fasolkę podajemy na okrągłym półmisku lub w salaterce. A do fasolki podajemy pieczywo (chleb, bułki).



Komentarze do Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym (strona 1 z 1)  
matri13

matri13
offline

2013-06-30 13:57
ze względu na to,że kocham fasolkę w każdej postaci musiałam i takiej spróbować..jest pyszna..jedynie z tego względu,że nie przepadam za mortadelą (to chyba uraz z dzieciństwa ) zastąpiłam ją parówkami..polecam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dania
Jajka z farszem z fetą Dewolaj z kurczaka Meksykańska tortilla
 Frittata z groszkiem i łososiem Makaron kokardki w sosie z łososiem i koperkiem Nadziewane cukinie
Kluchy szare z kielbasą i twrogiem Jajka faszerowane schabem i roszponką Biała kiełbasa i cebula
Danie ala spaghetti bolognese Muchomorki z jajek Wielkanocne jajeczka na kolorowo
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane