Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W zimie możemy użyć fasolkę szparagową z przetworów lub mrożoną.

Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym

Składniki:

Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym

Sposób przygotowania:

Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym

Pomidory myjemy, kroimy na cząstki i dusimy w niewielkiej ilości wody (2 łyżki). Gdy są miękkie miksujemy lub przecieramy je przez sito. Fasolkę szparagową, po oczyszczeniu i umyciu kroimy na kawałki długości 2—3 cm i gotujemy w małej ilości wody, gotujemy do miękkości. Drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na tłuszczu (nie rumienimy), dodajemy mąkę, przesmażamy, rozprowadzamy rozgotowanymi przetartymi pomidorami, wlewamy do fasoli i mieszając razem zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru (lub bez cukru) i posiekanym koperkiem. mortadelę myjemy, obieramy z osłonek, kroimy w grubą kostkę lub w paseczki, wkładamy do fasoli i podgrzewamy przez 3—4 min. Tak przyrządzoną fasolkę podajemy na okrągłym półmisku lub w salaterce. A do fasolki podajemy pieczywo (chleb, bułki).