Strona główna Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym

Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym

Dania « poprzedni | następny »
Termar offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 357
zdjęcia: 1 z 1
Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

W zimie możemy użyć fasolkę szparagową z przetworów lub mrożoną.


trudność: łatwe
czas:

Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym - SKŁADNIKI:

Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym - PRZYGOTOWANIE:

Pomidory myjemy, kroimy na cząstki i dusimy w niewielkiej ilości wody (2 łyżki). Gdy są miękkie miksujemy lub przecieramy je przez sito. Fasolkę szparagową, po oczyszczeniu i umyciu kroimy na kawałki długości 2—3 cm i gotujemy w małej ilości wody, gotujemy do miękkości. Drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na tłuszczu (nie rumienimy), dodajemy mąkę, przesmażamy, rozprowadzamy rozgotowanymi przetartymi pomidorami, wlewamy do fasoli i mieszając razem zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru (lub bez cukru) i posiekanym koperkiem. mortadelę myjemy, obieramy z osłonek, kroimy w grubą kostkę lub w paseczki, wkładamy do fasoli i podgrzewamy przez 3—4 min. Tak przyrządzoną fasolkę podajemy na okrągłym półmisku lub w salaterce. A do fasolki podajemy pieczywo (chleb, bułki).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szparagowa fasolka w sosie pomidorowym (strona 1 z 1)  
matri13

matri13
offline

2013-06-30 13:57
ze względu na to,że kocham fasolkę w każdej postaci musiałam i takiej spróbować..jest pyszna..jedynie z tego względu,że nie przepadam za mortadelą (to chyba uraz z dzieciństwa ) zastąpiłam ją parówkami..polecam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dania
Kluski śląskie z kurkowym sosem Zapiekanka z kurczakiem, brokułem i dynią Pizza z kurczakiem i brokułami
Marchewkowe pęczotto Potrawka fasolowa z kiełbaskami Kolorowe krokiety z jarmużem
Naleśniki z karmelowym sosem i bananami Jesienny makaron z dynią Drobiowy gulasz z dynią
Czekoladowe pierogi z dynią Kolorowe risotto z dynią Kotleciki brokułowo - jajeczne

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane