zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Szparagowe paluszki na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo szybko się je przygotowuje a jeszcze szybciej znikają z talerza. Szkoda, ze sezon szparagowy tak krótko trwa.

Szparagowe paluszki na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagowe paluszki na ostro

 

Sposób przygotowania:

Szparagowe paluszki na ostro
Szparagi obrać i usunąć zdrewniałe części. W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru i włożyć do wrzątku na stojąco szparagi i zblanszować je. Potem wyjąć je na talerz. Przygotować trzy talerze, na jeden wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą i przyprawy a potem wymieszać i na trzeci talerz wybić jajka, doprawić solą i rozbełtać. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej. Każdy szparag obtaczać w mące, potem zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoto brązowy kolor z każdej strony. Szparagi podawać na gorąco, można polać ketchupem.
Szparagowe paluszki na ostro
Etap 1 Szparagi zbalnszować w osolonej wodzie z cukrem
Szparagowe paluszki na ostro
Etap 2 Potem obtaczać je w mące potem w jajku
Szparagowe paluszki na ostro
Etap 3 Następnie w bułce tartej i kłaść na olej
Szparagowe paluszki na ostro
Etap 4 Smażyc na złoto brązowy kolor z każej strony