Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szparagowy krem z kluseczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szparagi ,, przeniesione,, w czasie. W sezonie jemy szparagi na okrągło . A że żal mi wylewać wywar z ich gotowania bo można z niego zrobić pyszną zupę - mrożę go razem z przetartymi przez sito zmiksowanymi końcówkami.

Szparagowy krem z kluseczkami

Składniki:

Szparagowy krem z kluseczkami

 

  • 2 szklanki ,,musu szparagowego,,
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki usiekanego koperku
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • mąka ( ok. 4 płaskich łyżek )
  • sól do smaku
  • czarny pieprz grubo mielony do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona do smaku
  • maggi w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Szparagowy krem z kluseczkami
Rozmrozić mus szparagowy i zagotować z pół szklanki wody, masłem i koperkiem. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami wody , szczyptą soli i mąką ( nie podaję ilości mąki dokładnie bo to zależy od wielkości jajka ) - ciasto ma mieć gęstość serka homogenizowanego. Nabierać ciasto łyżeczką do herbaty ( tak po pół łyżeczki ) i wkładać na wrzącą zupę. Gotować mieszając aż kluseczki wypłyną . Wyłączyć gaz. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku maggi,solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową. * W sezonie gotuję w minimalnej ilości wody przez ok. 20 minut dolne części szparagów ( te które odcinamy - zdrewniałe), obrane . Po ugotowaniu drobno kroję i miksuję w malakserze dodając po trochę płyn w którym się gotowały. Przetrzeć przez sito. Zamrozić.

Tagi:

jajko jajka