Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Szpinak duszony z burakami i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taką jarzynkę można przygotować zarówno ze szpinaku świeżego jak i mrożonego, ale w sezonie warto korzystać z jak największej ilości świeżych warzyw.

Szpinak duszony z burakami i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinak duszony z burakami i marchewką

 

Sposób przygotowania:

Szpinak duszony z burakami i marchewką
Poprzednigo dnia ugotować w skórkach buraki. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.

Przebrać świeże liście szpinaku, opłukać, osączyć i od każdego oderwać twardy ogonek.

Liście przełożyć na duże sito i na krótko zanurzyć w garnku z gorącą wodą - wyjąć, kiedy wyraźnie zmniejszy objętość i zmieni kolor na ciemniejszy. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.

Szpinak posiekać drobno i poddusić na sporej głębokiej patelni z niewielką ilością masła i łyżką oleju. Dodać grubo utarte buraki oraz soczystą marchewkę startą na średnich oczkach.

Dusić razem do czasu, aż warzywa zmiękną.

Doprawić płyną przyprawą do zup, pieprzem i solą czosnkową. Gotową jarzynkę połączyć ze świeżym masłem i dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
Szpinak duszony z burakami i marchewką
Świeży szpinak sparzyć, podsiekać i poddusić.
Szpinak duszony z burakami i marchewką
Dodać ugotowane i grubo utarte buraczki.
Szpinak duszony z burakami i marchewką
Marchewkę utrzeć na średnie wiórki i dodać do warzyw.
Szpinak duszony z burakami i marchewką
Przed podaniem jarzynkę połączyć ze świeżym masłem.