Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Szpinak mrożony domowym sposobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Osoby, u których stwierdzono skłonność do powstawania kamieni nerkowych ograniczają spożywanie szpinaku lub wykluczają ze swej diety

Szpinak mrożony domowym sposobem

Składniki:

Szpinak mrożony domowym sposobem

 

  • szpinak w liściach
  • foremki do zamrażania lub wąskie woreczki

 

Sposób przygotowania:

Szpinak mrożony domowym sposobem
Młode, jędrne zielone liście szpinaku przebieram , dokładnie w kilku wodach płuczę. Opłukany szpinak odsączam, rozkładam na ściereczce i osuszam. Osuszone liście wkładam do malaksera i miksuję na krem. Zmiksowany szpinak przedkładam drewnianą łyżką do wcześniej przygotowanych foremek np na kostki lodu, po pralinkach, lub wąskie foliowe torebeczki. Wkładam do zamrażarki na 24 - 48 godzin i po tym czasie wyciągam zamrożoną miazgę szpinakową, wyciągam z foremek i porcjuję. Każdą porcję wkładam do osobnej torebki Wyciągam porcję, gdy gotuję zupę szpinakową lub jarzynową.

Tagi:

szpinak