KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Szpinak po wietnamsku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proste, smaczne i szybkie a jakie zdrowe,,,

Szpinak po wietnamsku.

Składniki:

Szpinak po wietnamsku.

 

  • 5 garści świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • mała szalotka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • mała papryczka chili,
  • łyżka posiekanego świeżego imbiru,
  • dobra oliwa,

Sposób przygotowania:

Szpinak po wietnamsku.
Będąc w Wietnamie na urokliwej wyspie PHU QUOC gdzie znajduje się fabryka sosu rybnego, jednego z najlepszych w tym kraju odwiedziłem sympatyczna wietnamską rodzinę. To oni nauczyli mnie przyrządzać wspaniały aromatyczny świeży szpinak. Po powrocie do kraju postanowiłem odtworzyć to danie i o to przepis.Czosnek, szalotkę, paprykę, imbir drobno siekamy, rozgrzewamy wok, skrapiamy oliwą, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy wymienione składniki, smażymy tak aby się zarumieniły. Szpinak myjemy osuszamy i dodajemy do woka, skrapiamy sosem rybnym, doprawimy solą, pieprzem, wszystko smażymy kilka minut tak aby szpinak zachował swoją świeżość, podajemy prosto z woka. SMACZNEGO.

Tagi:

szpinak sosy