joka

joka

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Szpinak zapiekany z jajkiem i łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i bardzo łatwe Polecam

Szpinak zapiekany z jajkiem i łososiem

Składniki:

Szpinak zapiekany z jajkiem i łososiem

 

  • 30 g łososia wędzonego, pokrojonego na kawałki
  • 2 i 1/2 łyżki masła
  • 2 garście młodego, świeżego szpinaku
  • 6 łyżek śmietanki kokosowej (lub zwykłej śmietanki kremówki 30%)
  • 2 jajka
  • świeżo zmielony pieprz
  • sos sojowy Tao Tao

 

Sposób przygotowania:

Szpinak zapiekany z jajkiem i łososiem
1.Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury - 250 stopni. Na patelni roztopić 1/2 łyżki masła, dodać umyty i osuszony szpinak oraz śmietankę kokosową. Mieszając trzymać na ogniu przez pół minuty, aż szpinak zwiędnie i płyn w większości odparuje. Doprawić sosem sojowym oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.2.Do dwóch żaroodpornych foremek włożyć większość łososia, dodać szpinak ze śmietanką, wbić po jednym jajku. Na wierzch położyć resztę łososia i wiórki masła, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.3.Foremki ustawić w żaroodpornym naczyniu i wlać do niego tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 10 - 12 minut, aż białka się zetną.