mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Szpinakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna i pożywna zupa ze szpinakiem.

Szpinakowa

Składniki:

Szpinakowa

 

  • ok.500 g szpinaku
  • 1 mała biała cebulka
  • 1 mały ziemaniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 20g masła
  • 500ml warzywnego bulionu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szpinakowa
Na początku szpinak dokładnie umyć. Następnie usunąć ogonki i włożyć do garnka. Udusić z dodatkiem odrobiny wody. Masło stopić na patelni. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek zmiażdżyć. Dodać do masła.Chwilkę podsmażyć. Przełożyć do garnka. Następnie dodać ugotowanego i pokrojonego ziemniaka i zalać gotowym bulionem. Trzymać na ogniu ok. 15 minut. Doprawić sokiem, solą i pieprzem.Na koniec doprawić śmietaną i ściętym żółtkiem. Po rozlaniu na talerze posypać parmezanem. Smacznego.

Tagi:

szpinak