EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Szpinakowa lasagne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Aromatyczna lasagne przekładana warstwami zdrowego szpinaku połączonego z intensywnym smakiem czosnku. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka.

Szpinakowa lasagne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szpinakowa lasagne

 

 

  • Sos beszamelowy

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowa lasagne

ETAP 1:

Szpinakowa lasagne
fileta z kurczaka bardzo drobno posiekać

1. Fileta pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprze
a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła.

ETAP 2:

Szpinakowa lasagne
szpinak odmrozić i dodać do przesmażonej cebuli z czosnkiem

2. Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

ETAP 3:

3. Płaty lasagne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju.

ETAP 4:

Szpinakowa lasagne
masło rozpuścić dodać mąkę mleko i resztę składników na małym ogniu

4. Sos beszamelowy
Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę
i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko
i doprowadzić do wrzenia. Dodać żółtka wymieszane ze śmietaną, całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

ETAP 5:

Szpinakowa lasagne
układać warstwami na wierzchu ułożyć beszamel

5. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układać warstwami: płaty lasagne, masę szpinakową aż do wykończenia składników. Na wierzchu wyłożyć sos beszamelowy i posypać startym żółtym serem.

ETAP 6:

Szpinakowa lasagne
zapiekać w piekarniku

6. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.


Tagi:

szpinak