monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Szpinakowa tarta z cukinią i pomidorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Teraz gdy lżej jem rozsmakowałam się w lekkich tartach. Są proste do wykonania, smaczne, niskokaloryczne i efektownie się prezentują:). Porcja 100 g dostarcza 86 kcal.

Szpinakowa tarta z cukinią i pomidorem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szpinakowa tarta z cukinią i pomidorem

 

  • ½ cebuli
  • 290 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cukinia- 75 g
  • 1 serek homogenizowany naturalny 0%- 140 g
  • 3 jajka
  • 1 pomidor
  • 1 plaster sera tostowego light
  • Sól ,pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Szpinakowa tarta z cukinią i pomidorem

ETAP 1:

Szpinakowa tarta z cukinią i pomidorem
szpinak rozmrozić na patelni i poddusić

Na łyżce oleju zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Dodać szpinak i czekać aż się rozmrozi. Gdy to nastąpi dusić aż większa część płynu odparuje. Doprawić do smaku solą. Zdjąć z ognia i ostudzić.

ETAP 2:

Szpinakowa tarta z cukinią i pomidorem
jajka wymieszac z serkiem i z przyprawami

W misce wymieszać jajka z serkiem naturalnym oraz solą i pieprzem

ETAP 3:

Szpinakowa tarta z cukinią i pomidorem
do masy jajecznej dodać szpinak i znów wymiesza

Dodać przestudzony szpinak i dokładnie wymieszać. Przelać do formy na tarte.

ETAP 4:

Szpinakowa tarta z cukinią i pomidorem
po okręgu ułożyć oba warzywa i oprószyć bazylia

Pomidora i cukinię pokroić w plastry średniej grubości. Cukinię ułożyć na tarcie tworząc większy okrąg, a z pomidora mniejszy. Całość oprószyć suszoną bazylią

ETAP 5:

Szpinakowa tarta z cukinią i pomidorem
dodac ser i piec w 200 st około 20-25 minut

Ser pokroić w mała kostkę i ułożyć kawałek na każdym plastrze cukinii. Piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 20-25 minut. Na kolejne 10 minut zmniejszyć temp. do 180 st. Smacznego!