sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Szpinakowa z jajkiem i grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wiele osób nie przepada za szpinakiem ale odpowiednio doprawiony i podany w formie zupy może mieć całkiem przyjemny smak.

Szpinakowa z jajkiem i grzankami

Składniki:

Szpinakowa z jajkiem i grzankami

 

  • 1 l wody
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 1 mała marchewka
  • kawałek pietruszki, pora i selera
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • kilka kawałków mrożonego szpinaku w brykiecie
  • natka selera i pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
  • ostra papryka w proszku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 bułka paluch z serem i ziołami

Sposób przygotowania:

Szpinakowa z jajkiem i grzankami
Bułkę kroimy w kostkę i opiekamy w piekarniku. Musimy uważać aby się za mocno nie spiekła. Wodę gotujemy w garnku, dodajemy kostkę rosołową. Warzywa kroimy na dowolne kawałki. Kiedy zaczną się gotować dodajemy szpinak i ziemniaki pokrojone w kostkę. Pod koniec doprawiamy zupę gałką muszkatołową, ostrą papryką w proszku oraz dodajemy topiony serek i poszatkowaną natkę selera. Zupę miksujemy blenderem i doprawiamy musztardą, solą oraz pieprzem. Jajka gotujemy na twardo. Do każdego talerza wkładamy po jednym pokrojonym na ćwiartki. Wlewamy zupę, posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i układamy dookoła grzanki.