Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Szpinakowe cannelloni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Odchudzona wersja (bez sosu beszamelowego) popularnego dania.

Szpinakowe cannelloni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szpinakowe cannelloni

 

  • makaron cannelloni - 16 rurek
  • świeży szpinak - 300 gram
  • mrożony szpinak - 500 gram
  • cebula - 1 duża
  • czosnek - 4 ząbki
  • ser ricotta - 250 gram
  • starty ser mozzarella - 125 gram (1 kulka)
  • sos pomidorowy - 1 duża puszka
  • olej - 2 łyżki
  • pieprz, sól morska
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Szpinakowe cannelloni
1. Szpinak myjemy, osuszamy i szatkujemy. Kroimy w kostkę cebulę, kroimy czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulę wraz z czosnkiem kilka minut. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy, aż liście zwiotczeją. Gdy woda odparuje, wrzucamy szpinak mrożony (wcześniej połamany) i rozmrażamy. Dodajemy pieprzu i soli i od czasu do czasu mieszamy. 2. Przygotowujemy sos pomidorowy - pomidory w puszce blendujemy, dodajemy pieprz, sól morską, bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Całość podgrzewamy na średnim ogniu. 3. Gdy szpinak się rozmrozi a woda wyparuje, przekładamy całośc z patelni do oddzielnej miski i po ostygnięciu mieszamy z serem ricotta. 4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy. 5. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. 6. W tym czasie nadziewamy cannelloni farszem szpinakowym z serem ricotta. Układamy w naczyniu żaroodpornym. 7. Posypujemy startym serem mozzarella. 8. Zapiekamy przez 25 minut.
Szpinakowe cannelloni
Przed wrzuceniem szpinaku sprawdźmy, czy cebula jest już miękka.
Szpinakowe cannelloni
Rurki makaronowe najlepiej nadziewać w pozycji pionowej.