akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Szpinakowe ciasto bounty z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zdrowa wersja tradycyjnego ciasta Bounty. To ciacho ni zawiera mąki oraz białego cukru. Ma za to moją ulubioną ciecierzycę. Polecam!

Szpinakowe ciasto bounty z ciecierzycą

Składniki:

Szpinakowe ciasto bounty z ciecierzycą

 

  • Ciasto szpinakowe: (składniki podane na 1 blat ciasta. Potrzebne będą 3)
  • 250 g ciecierzycy konserwowej
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 900 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 5 łyżek ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 60 g masła
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao

 

  • Dodatkowo:
  • kilka łyżek wiórek kokosowych do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Szpinakowe ciasto bounty z ciecierzycą

ETAP 1:

Ciasto szpinakowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Ciecierzycę odsączyć, dodać pozostałe składniki (oprócz białek) i zmiksować za pomocą blendera do otrzymania w miarę jednolitej masy. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać je do masy. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 20-30 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczony blat ciasta wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W taki sam sposób upiec jeszcze dwa blaty ciasta.

ETAP 2:

Krem: Jogurt odsączyć przez całą noc na sitku wyłożonym papierowym ręcznikiem. Żelatynę zalać odrobiną wody i podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić. Jogurt ubić mikserem na puszystą masę, dodając ksylitol, skórkę z pomarańczy i letnią żelatynę. Szpinakowe blaty ciasta przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce do stężenia.

ETAP 3:

Polewa czekoladowa: Mleko i ksylitol umieścić w garnuszku, podgrzać na małym ogniu. Dodać pokrojone w kostkę masło i dalej podgrzewać, aż masło się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i wymieszać do otrzymania jednolitej polewy. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia. Gęstniejącą polewę rozprowadzić po szpinakowym cieście. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić przez 2 godziny. Smacznego!