Szpinakowe gnocchi z masłem szałwiowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do garnka z małą ilością wody włożyć szpinak dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować na małym ogniu aż zmięknie. Następnie odcedzić, opłuka

Szpinakowe gnocchi z masłem szałwiowym

Składniki:

Szpinakowe gnocchi z masłem szałwiowym

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe gnocchi z masłem szałwiowym
Do garnka z małą ilością wody włożyć szpinak dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować na małym ogniu aż zmięknie. Następnie odcedzić, opłukać w zimnej wodzie i odcedzić do sucha. Przygotowany szpinak posiekać.

Na patelni roztopić masło i podsmażyć posiekane czosnek i cebulę. Cebulę i czosnek smażyć aż zmiękną i staną się przezroczyste. Do posiekanego szpinaku dodać podsmażone cebulę i czosnek, oraz startą gałkę muszkatołową. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do masy dodać ricottę, mąkę, jaja, parmezan i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki do schłodzenia aż stwardnieje.

Z masy lepić małe kulki wielkości śliwki. Od czasu do czasu powinno posypywać się dłonie mąką żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Uformowane kuleczki kładziemy na tacy posypanej mąką.

Szałwię umyć, osuszyć i oderwać ogonki.Na patelni roztopić pół kostki masła i dodać szałwię i zamieszać. Smażyć chwilę żeby masło przeszło smakiem.

W dużym garnku zagotować wodę. Dodać sól. Jak woda się zagotuje zmniejszyć ogień. Kuleczki wrzucać partiami do wody, mieszać delikatnie. Nie powinno się wrzucać dużych partii, ponieważ gnocchi mogą się rozpaść. Gotować aż kulki wypłyną na wierzch.

Wyciągać za pomocą cedzaka.

Podawać polane masłem szałwiowym.