helas

helas

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Szpinakowe klopsiki w sosie bolońskim

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Świetna i zdrowa potrawa ze szpinakiem, można ją podawać z różnymi sosami

Szpinakowe klopsiki w sosie bolońskim

Składniki:

Szpinakowe klopsiki w sosie bolońskim

 

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe klopsiki w sosie bolońskim
6 bułek pokroić w kosteczkę, wrzucić do miski i zalać mlekiem. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, dodać do bułek. Umyty szpinak wrzucić na 2 min. do osolonego wrzątku, odcedzić, odcisnąć i posiekać, dodać do miski. Wbić 2 jajka, osolić, przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową i dodać tyle mąki, by powstało zwarte ciasto. Formować klopsiki. Klopsiki gotować w osolonym wrzątku ok. 20 - 25 min. Do rondelka wlać ze słoiczka sos boloński doprawić bazylią i oregano, zagotować. Na talerz wlać sos, włożyć pulpety, całość posypać parmezanem.