mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Szpinakowe kluski z kapustą pekińską

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zielone kluski śląskie szpinakowe z kapustą pekińską. Kluski podaję z boczkiem. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna i nie trzeba jej długo gotować. Dla miłośników klusek i nie tylko. Takie kluseczki można zrobić dzieciom ze szpinakiem.

Szpinakowe kluski z kapustą pekińską Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szpinakowe kluski z kapustą pekińską

 

 

  • kapusta:
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1 marchewka
  • 1 por biała część mała
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej

Sposób przygotowania:

Szpinakowe kluski z kapustą pekińską

ETAP 1:

Szpinakowe kluski z kapustą pekińską
szpinak umyty przełożony do pojemnika przed blendowaniem

Ziemniaki gotuję, odcedzam i ciepłe przepuszczam przez praskę. Ziemniaki dzielę na cztery części i jedną odejmuję.

W jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Do odjętej części ziemniaków dodaję szpinak i miksuję blenderem aż szpinak się połączy z ziemniakami.

ETAP 2:

Szpinakowe kluski z kapustą pekińską
do ziemniaków ugotowanych dodana mąka i szpinak

Szpinakową masę dodaję do pozostałych ziemniaków, dosypuję mąkę pszenną, sól.

Zagniatam ciasto.

ETAP 3:

Szpinakowe kluski z kapustą pekińską
kluski uformowane na desce przed gotowaniem

Formuję niewielkie kulki które spłaszczam i robię w nich dziurkę.

Kluski wrzucam do gotującej się wody i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch.

ETAP 4:

Szpinakowe kluski z kapustą pekińską
kapusta pekińska z marchewką gotuje się

Kapustę drobno kroję. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej drobnej.

Kapustę z marchewką wrzucam do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotuję dwie minuty, następnie odcedzam.

ETAP 5:

Szpinakowe kluski z kapustą pekińską
kapusta ugotowana dodany boczek por i cebulka

Boczek pokrojony przesmażam na oleju. Przekładam go na talerz.

Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojony por.

Do kapusty dodaję cebulę z porem, boczek. Doprawiam solą, pieprzem.

Kluski podaję z kapustą, posypuję natką.


Tagi:

danie obiad