sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Szpinakowe krokiety w kukurydzianej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatne naleśniki z mięsnym nadzieniem w kukurydzianej panierce. Podane z czerwonym barszczem tworzą, pożywne i pyszne danie.

Szpinakowe krokiety w kukurydzianej panierce

Składniki:

Szpinakowe krokiety w kukurydzianej panierce

 

 

  • Farsz:
  • 800 g ugotowanego i zmielonego mięsa (wieprzowo-drobiowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka smalcu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe krokiety w kukurydzianej panierce
W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Podsmażamy do całkowitego rozmrożenia. Zostawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy mleko z jajkiem i mąką. Dodajemy szpinak oraz sól. Smażymy cienkie naleśniki. Ich ilość zależy od wielkości patelni. Mięso na farsz doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na smalcu. dodajemy do farszu. Całość dokładnie mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy dużą ilość. Zwijamy w rulonik. Jajko rozbijamy z mlekiem. Płatki kukurydziane zgniatamy wałkiem jak najdrobniej. Dodajemy do nich sól. Każdy rulonik maczamy w jajku a potem obtaczamy w panierce. Obsmażamy na patelni. Podajemy z czerwonym, czystym barszczem.