Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Szpinakowe muffiny z papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealne na obiad, a także do zabrania do szkoły czy pracy, na drugie śniadanie, sycące i zdrowe dzięki obecności szpinaku

Szpinakowe muffiny z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowe muffiny z papryką

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe muffiny z papryką
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy szpinak i smażymy aż do rozmrożenia. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, w drugiej misce łączymy składniki mokre: jajka, olej, mleko. Do suchych wlewamy mokre i mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Kolejno dodajemy szpinak i pokrojoną w kostkę paprykę. Muffinki przekładamy do foremki wypełnionej papilotkami. Pieczemy je w 180 stopniach przez 20 minut i jeszcze 5-10 minut w 160 stopniach. Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Do miski wlewamy jogurt, majonez, ocet, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Można całość dodatkowo zblenderować. Muffiny podajemy z sosem an ciepło lub zimno. Smacznego :)
Szpinakowe muffiny z papryką
. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Szpinakowe muffiny z papryką
5 minut przed końcem dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę
Szpinakowe muffiny z papryką
o suchych wlewamy mokre i mieszamy tylko do zawilgotnienia składników.
Szpinakowe muffiny z papryką
Do miski wlewamy jogurt, majonez, ocet, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła. Mieszamy i doprawiamy do smaku.