SUPERPRZEPIS

Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą

  • 8
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą Więcej zdjęć (5)

Szpinakowe naleśniki na słodko, a w nich dynia Muscat z ricottą. Smakoszom przede wszystkim dyni na pewno zasmakują.

Składniki:

Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą

 

 

  • NADZIENIE:
  • 300 g dyni Muscat
  • 125g serka ricotta
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą
Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na sitku. Jajka utrzeć z cukrem do białości i dodać pozostałe składniki. Na końcu wmieszać rozdrobniony szpinak. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt gęste dolać wody. Usmażyć naleśniki. Dynię pokroić w kostkę i ugotować na parze lub usmażyć do miękkości. Zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem i cynamonem. Tak przygotowanym nadzieniem smarować naleśniki i zwijać w rulonik. Smacznego!
Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą
Do ciasta naleśnikowego na końcu wmieszać odsączony szpinak.
Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą
Smażyć naleśniki z dwóch stron, nie przypiekając je bardzo.
Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą
Do ugotowanej dyni dodać serek ricotta i przyprawić miodem i cynamonem.
Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą
Rozsmarowywać nadzienie i zwijać naleśnik w rulonik.