mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 900]

Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zielone pierogi z farszem z kaszy jęczmiennej z kapustą i boczkiem. Pierożki proste i szybkie do zrobienia. Są bardzo dobre w smaku. Bardzo lubię szpinak i staram się dodawać go do wielu potraw.

Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą

 

 

  • farsz:
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 6 liści dużych kapusty pekińskiej
  • sól, pieprz
  • olej
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą

ETAP 1:

Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą
szpinak myję odsączam i kroję drobno na desce

Szpinak siekam, przekładam do pojemnika wysokiego dodaję oliwę i miksuję blenderem.

ETAP 2:

Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą
do mąki przesianej dodaję szpinak zblendowany

Do przesianej mąki dodaję szpinak, sól, wlewam gorącą wodę i zagniatam ciasto.

ETAP 3:

Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą
ciasto zagniecione w misce przed wałkowaniem

Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką.

ETAP 4:

Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą
farsz z kaszy kapusty i boczku wędzonego

Boczek kroję i przesmażam na oleju.

Kaszę gotuję w 2/3 szklance wody. Jak kasza wchłonie wodę wstawiam garnek pod koc na 30 minut.

Kapustę drobno kroję i wrzucam ją do wrzącej wody. Gotuję dwie minuty i odcedzam.

Do kaszy dodaję kapustę, boczek, doprawiam solą, pieprzem. Pierogi podaję z boczkiem posypuję natką.

ETAP 5:

Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą
pierogi sklejone za pomocą foremki do pierogów

Kroję na kwadraty i układam w foremce do pierogów. Dodaję farsz i sklejam. Do gotującej wody wlewam łyżkę oliwy i wrzucam pierogi. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch.