Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Szpinakowo - czosnkowy strudel z indykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromatyczna zapiekanka ze szpinakiem , indykiem i gorgonzolą.

Szpinakowo - czosnkowy strudel z indykiem

Składniki:

Szpinakowo - czosnkowy strudel z indykiem

 

  • SKŁADNIKI :
  • makaron lasagne ( Lubella ) - 10 płatów
  • filet z indyka - 300 g
  • świeży szpinak - 500 g
  • ser gorgonzola - 100 g
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • oliwa extra virgin - 125 ml
  • prawdziwe masło - 4 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • sól - do smaku
  • świeżo mielony pieprz - do smaku
  • gałka muszkatałowa - do smaku
  • papryka ostra - do smaku
  • suszony czosnek niedźwiedzi - 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowo - czosnkowy strudel z indykiem
Filety z indyka oczyszczamy , kroimy w niewielką kostkę , wkładamy do miski. Posypujemy solą , pieprzem , ostrą papryką i zmiażdżonym 1 ząbkiem czosnku. Zalewamy jogurtem , dokładnie mieszamy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Makaron lasagne gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy i wyciągamy na stolnicę układając w 2 rzędach prostokąt , tak , by jeden płat zachodził na drugi – tworzymy 1 duży prostokątny płat. Zostawiamy na stolnicy do ” sklejenia ” , przykryte lekko nawilżoną ściereczką. Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki pozostały czosnek i ciągle mieszając podsmażamy – uważamy , by czosnek się nie przypalił, gdyż danie będzie trzeba zacząć od nowa. Wkładamy zamarynowane mięso i na średnim ogniu podsmażamy do miękkości – uważajmy , by nie spiec za bardzo , gdyż indyk zrobi się suchy. Dodajemy oczyszczony , grubo posiekany szpinak , 2 łyżki masła i przesmażamy do momentu aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz gałką muszkatałową. Wrzucamy pokrojoną gorgonzolę i kilkanaście sekund podgrzewamy – ser ma się tylko delikatnie zacząć topic – absolutnie nie może się zagotować. Przygotowany farsz wyciągamy na makaronowy płat z lasagne. Rozprowadzamy po całości ( zostawiając boki ciasta puste ). 2 przeciwległe boki ( lewy i prawy ) zakładamy do wewnątrz , a następnie od dołu zawijamy delikatnie do góry tworząc roladę / strudel. strudel ze szpinakiem Robimy to naprawdę delikatnie uważając , by nie przerwać ciasta. Przygotowany strudel wkładamy do niewielkiej , natłuszczonej i obsypanej bułka tartą formy do keksa. Posypujemy kawałkami pozostałego masła. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i zapiekamy przez ok. 20-25 minut. Podajemy gorące posypane czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego!