gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Szpinakowo- pomidorowe chałki (bułeczki)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowe chałeczki- bułeczki z dodatkiem szpinaku i soku pomidorowego. Ładnie się prezentują i wyśmienicie smakują. Polecam.

Szpinakowo- pomidorowe chałki (bułeczki) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szpinakowo- pomidorowe chałki (bułeczki)

Ciasto pomidorowe

Ciasto szpinakowe

Sposób przygotowania:

Szpinakowo- pomidorowe chałki (bułeczki)
Ciasto pomidorowe; Drożdże rozpuszczamy z cukrem w mleku. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, rozczyn, sok pomidorowy, sól i olej.

Zgniatamy ciasto. Odstawiamy aż podwoi objętość na około 1 godzinę.

Ciasto szpinakowe; Drożdże rozpuszczamy z cukrem w mleku. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.

Szpinak miksujemy z olejem. Szpinak rozmrażamy.

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, rozczyn, sól i szpinak. Zgniatamy ciasto. Odstawiamy aż podwoi objętość na około 1 godzinę.

Ciasto szpinakowe dzielimy na 9 równych części.

Tak samo robimy z ciastem pomidorowym. Z każdej części robimy wałeczki długości 15-20 cm.

Wałeczek szpinakowy łączymy z pomidorowym i skręcamy.

Następnie zwijamy skręcając brzegi do siebie. Układamy na blaszkę posmarowaną olejem.

Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Studzimy. Smacznego ;)
Szpinakowo- pomidorowe chałki (bułeczki)
Ciasto szpinakowe dzielimy na 9 równych części. Tak samo robimy z ciastem pomidorowym.