SUPERPRZEPIS

Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami

  • 6
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami Więcej zdjęć (3)

Kolorowy tort inspirowany ciastem o nazwie "Leśny mech", który swój piękny, zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. W moim torcie pomiędzy zielonym warstwami znalazły się galaretki z truskawkami i brzoskwiniami.

Składniki:

Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami

CIASTO ZE SZPINAKIEM:

GALARETKA TRUSKAWKOWA:

  • 450 g truskawek mrożonych
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru

GALARETKA BRZOSKWINIOWA:

  • 480 g brzoskwiń z syropu (1 puszka)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

KREM SEROWY:

  • 250 g twarogu zmielonego
  • 2 szklanki kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

DEKORACJA:

  • 1/2 galaretki brzoskwiniowej
  • 1/2 galaretki truskawkowej

Sposób przygotowania:

Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami

Ciasto szpinakowe.

Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami
Stale ucierając wlać rozpuszczoną margarynę i dodać szpinak.

Liście szpinaku przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować blenderem na jednolite puree. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem, aż się rozpuści, a masa stanie się puszysta.

Stale ubijając wlać cienkim strumykiem przestudzony tłuszcz, a następnie szpinak. Na końcu wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelać masę do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 50 min, do suchego patyczka. Ciasto szpinakowe wystudzić, ściąć wyrośniętą "górkę", a resztę przekroić na na dwa równe blaty.

Ścięte ciasto rozkruszyć lub zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Odłożyć do dekoracji.

ETAP 2:

Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami
Do zmiksowanych, gorących truskawek wsypać galaretkę.

Truskawki, mogą być jeszcze zamrożone, przełożyć do garnka razem z wodą i cukrem. Gotować przez chwilę, po czym zmiksować blenderem.

Wsypać galaretkę do gorących truskawek i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić.

ETAP 3:

Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami
Tężące truskawki wylać na ciasto szpinakowe.

Jak tylko truskawki zaczną tężeć, wylać na pierwszy krążek ciasta szpinakowego. Najlepiej robić to w takiej samej formie w której piekło się ciasto, wtedy galaretka nie wypłynie.

Odstawić do stężenia.

ETAP 4:

Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami
Tężącą masę brzoskwiniową wylać na ciasto szpinakowe.

Brzoskwinie odsączyć z syropu, zmiksować blenderem i połączyć z rozpuszczoną w wodzie galaretką.

Kiedy brzoskwinie zaczną tężeć wylać na drugi krążek ciasta, zabezpieczając brzegi. Odstawić do stężenia.

ETAP 5:

Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami
Ubitą kremówkę połączyć z galaretką i twarogiem.

Galaretkę cytrynową razem z żelatyną rozpuścić w wodzie. Można delikatnie podgrzać, jeżeli pojawi się problem z rozpuszczeniem żelatyny, ale nie wolno zagotować.

Twaróg zmiksować z cukrem i wlać przestudzoną galaretkę. Schłodzoną kremówkę ubić i połączyć razem z cytrynowym twarogiem. Część tężącej masy wyłożyłam na galaretkę truskawkową, wyrównać i wstawić na chwilę do lodówki, aby krem szybciej stężał.

Nałożyć ostrożnie ciasto z galaretką brzoskwiniową, rozsmarować krem serowy, zostawiając część na boki. Wstawić do lodówki do stężenia. Tort najlepiej składać w tortownicy, w której piekło się ciasto.

Po stężeniu wyjąć z formy. Odłożony krem lekko ogrzać i nałożyć na boki oraz trochę na wierzch. Okruchami ciasta obsypać boki i usypać pierścienie na wierzchu. Wolne miejsca wypełniłam galaretkami rozdrobnionymi widelcem.

Smacznego :)