tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Sztufada

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na smaczne mięso, ale czasochłonny.

Sztufada

Składniki:

Sztufada

 

Sposób przygotowania:

Sztufada
Mięso opłukać. Szklankę wody przegotowanej ostudzić, domieszać 2 łyżki oliwy i 2 łyżki octu, dodać pokrojoną na ćwiartki 1 cebulę i pokrojoną 1 pietruszkę , ziarna pieprzu i ziela oraz listek laurowy, marynata tą polać mięso w misce i marynować około 4 godzin, często obracajac mięso i polewajac go marynatą. Potem mięso wyjąć osączyć, osuszyć czystą serwetką, naszpikować słoniną pokrojoną w paski, które oprósza się lekko pieprzem i solą. Do rondla włożyć 2 łyżki tłuszczu, mięso o nałożyć pokrywkę , dusić na słabym ogniu. Gdy mięso wydzieli sok, dodać pokrojone: 1 cebulę, 1 marchew, 1 pietruszkę, kawałek selera, w razie potrzeby dodać wody i dusić dalej pod pokrywką, aż mięso będzie miękkie. Wtedy wyjąc je i pokroić skośnie do włokien w cienkie plastry. Sos przecedzic przez sito, odtłuścić przyprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby dodac trochę wody i zagotować. Łyżeczką mąki rozprowadzić kilkoma łyżeczkami śmietany , domieszać do sosu i mieszając zagotować. Sosem tym polać sztufadę na półmisku.

Tagi:

mięso