Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sztuka mięsa w cebulowej potrawce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Często podglądam przepisy ze starych książek kucharskich. Fascynują mnie prostotą pomysłów .

Sztuka mięsa w cebulowej potrawce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sztuka mięsa w cebulowej potrawce

 

  • 2 plastry ( porcje) ugotowanej wołowiny z rosołu - chudej
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki pokrojonego drobnego szczypiorku
  • 1 łyżka mąki
  • 3/4 szklanki rosołu wołowego
  • sól
  • cukier
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Sztuka mięsa w cebulowej potrawce
Na maśle obsmażyć drobno pokrojoną cebule i szczypiorek posypana 1 łyżeczką cukru. Zasypać mąką i dokładnie wymieszać. Rozprowadzić chłodnym rosołem. Posolić i popieprzyć. Żółtka rozmieszać z octem i odrobiną sosu.Włożyć do sosu mięso i podgrzać. Gorące wyjąć na półmisek i przykryć. Do sosu wlać żółtka ( jak do potrawki ) - zdjąć z gazu - wymieszać - już nie gotować. Doprawić do smaku. Polać mięso. Podawać z buraczkami , ziemniakami z wody , bukietem warzyw * Ja wrzucam do rosołu kawałek tzw. ,, rosołowej " tłustawej z kością , a resztę chudą z której mogę potem cos zrobić ** Sos jest lekko kwaśny - smaczny .Moim zdaniem będzie sie doskonale nadawał do smażonej wędliny , kiełbas z grilla , i innych gotowanych mięs .Zostaje nazwany ,, Cebulową potrawką "
Sztuka mięsa w cebulowej potrawce
Cebulę podsmażyć razem ze szczypiorkiem na masle
Sztuka mięsa w cebulowej potrawce
Zasypać maka - wymieszać i rozprowadzić chłodnym bulionem
Sztuka mięsa w cebulowej potrawce
Włozyć mieso i podgrzać- odłożyc gorace na bok
Sztuka mięsa w cebulowej potrawce
Żółtkami zmieszanymi z octem zaciągnąć sos i doprawic go- nie gotować już