Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sztukamięs wieprzowy wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie zawsze lubiłam sztukamięs . Potem jakoś polubiłam. Potem zachwyciłam się tą potrawą .

Sztukamięs wieprzowy wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sztukamięs wieprzowy wg Buni

 

 

Sposób przygotowania:

Sztukamięs wieprzowy wg Buni
Zagotować w garnku wodę z przyprawami . Do wrzącego wywaru włożyć umyte mięso. Gotować na małym gazie ok 1 godziny. Dołożyć obrane i umyte warzywa i gotować jeszcze aż mięso będzie miękkie *.Wyjąć mięso i warzywa. Pokroić sztukamięs w plastry. Masło rozpuścić i podgrzać do lekkiego zrumienienia w drugim garnku. Podlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania mięsa , włożyć mięso i chwilę ogrzewać . * Mięso wkładamy do wrzątku by ściąć wierzchnią warstwę białka i by w trakcie gotowania nie wypłukiwać z mięsa smaku ( mięso na wywar gotujemy odwrotnie bo zależy nam wtedy na wywarze ). Podajemy sztukamięs obłożony ziemniakami z wody, włoszczyzną z wywaru z musztardą lub chrzanem jak kto lubi. Ja posypuję dodatkowo grubo mielonym pieprzem. Można też podać trochę marynowanego czerwonego lub zielonego pieprzu.
Sztukamięs wieprzowy wg Buni
Mieso włożyc do wrzącej wody- dodać warzywa i gotować aż będzie miękkie
Sztukamięs wieprzowy wg Buni
Wyjąć mieso i pokroić- tak samo warzywa - wywar przecedzić
Sztukamięs wieprzowy wg Buni
W rondelku rozpuścić masło i podlać wywarem- włozyc mieso
Sztukamięs wieprzowy wg Buni
Warzywa pokroic w słupki i trzymać w cieple lub podgrzać w wywarze