Doza

Doza

Kucharz
[Przepisów: 20]

szuba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolorwa, warstwowa sałatka śledziowa.

szuba

Składniki:

szuba

 

  • 4 filety śledziowe
  • 3 marchewki
  • 2 buraki
  • 4 ziemniaki
  • 2-3 cebule cukrowe
  • 3 jajka
  • majonez
  • śmietana
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki lub koperek do dekoracji
  • sól, pieprze
  • pół szkl. octu
  • pół szkl. cukru
  • 10 zieli angielskich
  • 10 listków laurowych
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • litr wody

 

Sposób przygotowania:

szuba
Wode zagotować z liśmi, zielem i pieprzem. Zdjąć z gazu, dodać ocet i cukier. Odstawić do wystygnięcia. Zagotwać wodę na warzywa. Ugotwać marchew z ziemniakami. Buraki gotować oddzielnie. Jajka ugotwać na twardo. Do wystudzonej zalewy włożyć folety. Odstawić na godzinę. Ugotowane jajka i warzywa obrać i pokroić w kostkę. Nie mieszać ze sobą !! Gotowego śledzia pokric również w kostkę. Saleterke wysmarować majonezem. Układać kolejno ziemniaki, marchew, śledź, cebula, buraki, jajko. W miseczce wymieszać śmietane z majonezem i sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Polać powierzchu i udekorować.